Учени от САЩ са постигнали положителен енергиен баланс при реакция на ядрен

...
Учени от САЩ са постигнали положителен енергиен баланс при реакция на ядрен
Коментари Харесай

Американски учени успяха да повторят революционен експеримент за ядрения синтез

Учени от Съединени американски щати са постигнали позитивен енергиен баланс  при реакция на  нуклеарен синтез за повторно  от декември насам, разгласи в неделя Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор “ в известие, представено от Ройтерс.

Учените от намиращата се в Калифорния лаборатория са повторили революционния опит на 30 юни, като са получили  още по-голямо количество сила,  отколкото при предходния опит през декември, сподели представител на научния център и добави, че окончателните резултати към момента се проучват.

За първи път лабораторията „ Лорънс Ливърмор “  успя да получи повече сила, в сравнение с е вложена , с потребление на лазери на 5 декември 2022 година При опита изследователите  концентрираха лазер върху цел, с цел да получат обединение на два леки атома  в един по-тежък, при което се отделя сила.

По време на опита за малко беше реализиран  ядрен синтез , при който се отделиха  3,15 мегаджаула сила,  докато лазерът приложи 2,05 мегаджаула върху задачата, заяви американското министерство на енергетиката.

От към един век учените знаят, че  нуклеарният синтез зарежда с сила Слънцето и от десетилетия се пробват да осъществят реакцията и на Земята . Пробивът в тази област би могъл един ден да помогне за преодоляване на климатичните промени, в случай че бизнесът успее да приспособява технологията на индустриално ниво през идващите десетилетия.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР